Miért zsírosodik olyan gyorsan a hajad?
És mit tehetsz ellene?

Ha azok közé tartozol akik kénytelenek naponta-kétnaponta hajat mosni, van egy jó hírünk: ennek nem kell így lennie! Az alábbiakban megtudhatod, miért zsírosodik gyorsan a hajad, és mit tehetsz ellene.

A fejbőr normál esetben zsírt állít elő, mely a haj számára szükséges, hogy megőrizze a rugalmasságát és ne töredezzen. Viszont különböző okokból kifolyólag a fejbőr több zsírt termel a szükségesnél, ilyenkor a haj kezelhetetlen, zsírosan fénylő, fürtökbe ragadt lesz. Akkor beszélünk túlzott zsírosodásról, ha a hajad egy vagy két nap alatt megy végig ezen a folyamaton.

A haj túlzott zsírosodását több dolog válthatja ki, vagy segítheti elő: lehet hormonális eredetű probléma, stressz, nem megfelelő higiéniai körülmények, helytelen táplálkozás, szmogos, nagyvárosi levegő, a fejbőr túlzott stimulálása.  Biztos észrevetted már, hogy jobban zsírosodik a hajad, ha túl sokat babrálsz vele, simogatod, az ujjaiddal csavargatod. Ilyenkor a fejbőrödön lévő zsírréteg hamarabb lejut a hajszálaidra, illetve a kezeden kévő zsír és kosz is a hajszálaidra kerül. Fontos odafigyelni a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra: vigyél be napi 1,5-2 liter vizet, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb zsíros ételt és az étrendedet egészítsd ki vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A túlzott faggyútermelésnek lehetnek genetikai okai is. 

Tudtad?

A legtöbb nagyáruházban kapható samponmárka a rengeteg vegyi anyagnak és kőolajszármazéknak hála kiírt és legyalul minden természetes olajat a fejbőrről. Ez a túlzott és drasztikus tisztítás, amit minden nap vagy kétnaponta megismételünk, újra és újra még erősebb faggyútermelésre ösztönzi a fejbőrt. Ezért zsírosodik olyan hamar és olyan csúnyán a hajunk. 

Mi a megoldás?

Ha természetes alapanyagú samponokat használsz, akkor nem éri akkora sokk a hajmosáskor a fejbőröd, nem ösztönzöd folyamatos túltermelésre a faggyúmirigyeket. Ezt nevezzük #lowpoo metódusnak (low shampoo). Ne feledd: Róma sem egy nap alatt épült, a fejbőrnek is szüksége lesz egy kis időre, amíg átáll. Ez általában egy-két hajmosásnyi idő. Ne vidd túlzásba a hajápoló szerek, hajlakkok használatát. Minél több ilyen szert teszel a hajadra a két hajmosás közötti időben, annál több inger éri a fejbőröd. A szerek lerakódhatnak a fejbőrődre, ezzel korpásodást okozva. Próbálj a hajápoló szerekből is a természetesebb vonalon haladni: tudtad, hogy a kukorica keményítő kitűnő száraz sampon? Sampont a tövekre, balzsamot a végekre: a sampont a haj tövére vidd fel és onnan oszlasd el a hajon. A balzsammal ajánlott fordítva eljárni: tedd a hajvégekre, majd onnan oszlasd el. 

Kisérletezz, tanulj, haladj a természetes összetevők felé: olyan sok kitűnő hatóanyagot és páratlan lehetőséget tartogat az anyatermészet a számunkra, itt az ideje felfedezni!

+1 tipp: Esténkét gyengéden maszírozd át a fejbőröd: ezzel serkented a fejbőr vérellátását, ami segíti a hajnövekedést. Nagyszerű érzés, és a fejbőr hasznos olajaiból is juttatsz a hajadra.

Ha érdekel nézd meg a zsíros hajra készített sampontömbünket, ide kattintva.

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter